De Europese gasprijs is vrijdagochtend met 11 procent omhoog geschoten, nadat personeel van twee Australische lng-fabrieken (fabrieken voor vloeibaar aardgas) aan een staking van twee weken zijn begonnen. Door de dreiging van stakingen waren de gasprijzen de afgelopen weken al opgelopen.

De prijs op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs steeg vrijdagochtend naar meer dan 36 euro per megawattuur. Dat is nog wel ver onder het piekniveau van de energiecrisis vorig jaar. Exact een jaar geleden stond er nog 180 euro op de borden en later in die maand steeg de prijs naar ruim 197 euro.

Hogere gasprijs kan consumenten raken

Hoewel de Europese gasvoorraden bijna vol zijn, kan de staking verstoringen in de levering van lng veroorzaken. De twee fabrieken van Chevron waar wordt gestaakt zorgen voor ruim 5 procent van de wereldwijde leveringen van lng.

Het vloeibaar gemaakte gas uit Australië gaat vooral naar landen in Azië, maar de staking kan ook Europa raken. Aziatische afnemers moeten namelijk op zoek naar alternatieven, wat kan leiden tot meer concurrentie voor Europese afnemers en hogere gasprijzen.

De werknemers van de lng-fabrieken komen in actie voor meer loon en betere arbeidsomstandigheden. In de eerste week staken ze tot 11 uur per dag. De week daarna dreigen ze het werk volledig stil te leggen als er geen overeenkomst wordt bereikt tussen hun werkgever Chevron en de vakbonden.

Veel Nederlandse consumenten met een contract met een variabele energieprijs zullen de ontwikkelingen nauwgezet volgen. De energiemarkt is sinds de Russische inval in Oekraïne een stuk grilliger geworden en dat maakt het voor consumenten lastig om te kiezen tussen een variabele prijs voor gas en stroom, of een contract waarbij je de prijs 1 jaar tot 3 jaar vastzet. Veel consumenten hebben een voorkeur voor een vast contract, om meer zekerheid te krijgen.

Gashandelaren verwachten dat de gasprijzen deze winter zullen oplopen

De grote vraag is of de bodem van gasprijzen inmiddels achter ons ligt. Volgens energie-analisten zijn er drie belangrijke factoren die de gasprijzen de komende maanden sterk zullen beïnvloeden: de Europese gasopslagen, het weer en het aanbod van vloeibaar gas, als alternatief voor het wegvallen van Russisch gas.

Zoals gezegd zijn de Europese gasopslagen momenteel goed gevuld, maar een strenge winter kan daar een krater in slaan. Het aanbod van vloeibaar gas staat door de staking onder druk.

Gashandelaren verwachten dat de gasprijzen deze winter zullen oplopen, zoals in dit artikel van Business Insider is uitgelegd. Zo ligt de prijs van levering van gas in oktober op 33 euro per megawattuur, terwijl een contract voor levering van gas in februari 2024 een prijs heeft van 52 euro per megawattuur: dat is 57 procent hoger. Vanaf maart volgend jaar daalt de gasprijs naar verwachting weer iets.

Lees meer over je energierekening: Energieprijzen in september: variabele gasprijzen stijgen – voor 1 jaar vast betaal je paar cent per kuub extra